Η Έδεσσα
Η ιστορία της πόλης της Έδεσσας, από τις σημαντικότερες της αρχαίας Ελλάδας, υπήρξε αδιάκοπη από την ίδρυσης της ως σήμερα. Με φυσικό πλούτο και χτισμένη πάνω στον Βράχο, λόγω της στρατηγικής της θέσης έθελξε πολλούς κατακτητές. Όμως, παρά τις περιόδους κατάκτησης, με πιο μεγάλη αυτή της Τουρκοκρατίας, κράτησε την εθνική της ταυτότητα και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της.
Η Έδεσσα σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Οι καταρράκτες της, το ιστορικό κέντρο, με χρώμα από παλιά Ελλάδα, οι αρχαιολογικοί της χώροι , η Κοίμηση της Θεοτόκου (εκκλησία του 14ου αιώνα), λείψανα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ναών στην περιοχή της Κάτω Πόλης του Λόγγου, το Γενί Τζαμί (το μόνο τουρκικό τέμενος που διατηρείται αναλλοίωτο), το Κανναβουργείο (εργοστάσιο επεξεργασίας κάνναβης για κατασκευή σκοινιών) είναι μερικοί πόλοι έλξης για τους πολυάριθμους τουρίστες, που επισκέπτονται την πόλη μας κάθε μέρα.
Παρά την πυκνή μεταπολεμική της δόμηση, παραμένει πανέμορφη και εντυπωσιακή. Οι Καταρράκτες της, τα πολυάριθμα κανάλια της, που διασχίζουν την πόλη με τις μικρές γέφυρες επικοινωνίας, τα μεγάλα πάρκα της (Κιουπρί, Καταρρακτών, Μεγάλου Αλεξάνδρου, 25ης Μαρτίου), οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, είναι στοιχεία που την καθιστούν μοναδική.
Η Έδεσσα του σήμερα, πρωτεύουσα του νομού Πέλλας – πατρίδας του Μεγάλου Αλεξάνδρου- συναντά μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Την πρόκληση της αναζήτησης και διεκδίκησης ταυτόχρονα του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει στην Ενιαία Ευρώπη, στην Ελλάδα, στη Μακεδονία. Με συμμετοχή σε κοινές δράσεις όπως: Εθνικό Δίκτυο πόλεων με ποτάμι, Παγκόσμιο οργανισμό πόλεων με πολιτιστική κληρονομιά και Ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων για εξοικονόμηση ενέργειας (Energy Cities), η πόλη μας προσπαθεί μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο για την ανάπτυξη της με την βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού της, των δημοτών της, και των δημοτικών παραγόντων της, που συναποτελούν την καλύτερη δυνατή εγγύηση για το μέλλον της.